eBooks Eregalerij

De eBooks Eregalerij is eigenlijk een hommage aan de bekende en klassieke Nederlandse en Vlaamse literatuur. In het Letterkundig Museum in Den Haag is een permanente tentoonstelling “Het Pantheon” waar van alles te vinden is over de Nederlandse en de Vlaamse literatuur. Via de eBooks Eregalerij app kun je dus ook alles hierover digitaal vinden, maar eerst iets over “Het Pantheon”.

Het Pantheon

Het letterkundig museum beschikt over een verzameling van zo’n 6.000 literaire schrijvers, maar daarnaast beschikt het ook over “Het Pantheon”, wat verteld over 1.000 jaar geschiedenis van 100 schrijvers vanaf de middeleeuwen tot nu. Aan de hand hiervan is dit ook online gezet via de eBooks Galerij app.

De app

De eBooks app geeft een overzicht van 25 literaire schrijvers die voor 1941 zijn overleden schrijvers als Nicolaas Beets, Herman Heijermans, Louis Couperus en Jacques Perk. Hun teksten zijn inmiddels rechtenvrij dus ook beschikbaar voor digitale publicaties. Op de site zie je een afbeelding van de schrijvers en als je daarop klikt komt je automatisch op de pagina van de desbetreffende schrijver.

Voor elke schrijver wordt zijn leven besproken, er wordt verteld over zijn werk en hoe er naar werd gekeken en wat de erfenis hiervan is. Van de meeste schrijvers is er ook foto- en videomateriaal te zien. In het Letterkundig museum kun je uiteraard dit ook allemaal bekijken maar dan van wel van 500 schrijvers in de Nationale Schrijversgalerij.

App downloaden

De app is helaas alleen beschikbaar voor door Apple ondersteunde apparatuur. De nieuwste versie 2.0 geeft een verbeterde ondersteuning voor iOS9. Uiteraard is voor het binnenhalen van de app toegang tot het internet nodig. Heb je eenmaal iets opgehaald dan kan het zonder hulp van het internet bekeken worden. De app is ontworpen en bedacht door de Stichting Bibliotheek.